کفپوش اپوکسی-پلی آمین میانی

کد محصول: PEC-9200

دریافت فایل:

TDS MSDS MSDS

پایه رزین
تعداد اجزا رنگ
مکانیزم خشک شدن
میزان مواد جامد
اپوکسی-پلی آمین
دو جزیی
واکنش شیمیایی

معرفی محصول :

این روکش برپایه رزین اپوکسی بدون حلال و هاردنر پلی آمین سیکلو آلیفاتیک به همراه رنگدانه های مقاوم تولید عرضه می شود.از ویژگی های این محصول قابلیت خود همترازی ، مقاومت سایشی خوب ، سختی بالا ، مقاومت در برابر بعضی از مواد شیمیایی اسیدی ، قلیایی و روغن ها و چسبندگی عالی به سطوح بتنی می باشد .

روش آماده سازی سطح :

پیش از اجرای کفپوش سطح زیرین باید عاری از هر گونه چربی ، گریس ، روغن ، گرد و غبار ، رطوبت و سایر مواد زاید باشد . همچنین سطح باید هنگام اعمال محصول کاملا مسطح و یکنواخت باشد . لازم به ذکر است جهت حصول نتیجه مطلوب باید قبل از اجرای نهایی کفپوش ، کلیه مراحل آماده سازی سطح از جمله تسطیح سطوح بتونی ، خراشیدن وکیوم ، اجرای پرایمر بتن و بتونه در صورت لزوم انجام پذیرد .

تجهیزات و روش های کاربرد رنگ :

  1. غلطک
  2. کاردک شانه ای
  3. میکسر برقی

روش اعمال :

با همزن مناسب جزء A را کاملا مخلوط نموده و سپس جزء B ( هاردنر ) را به آن اضافه کرده و به خوبی میکس نمایید تا مخلوطی همگن حاصل گردد. در صورت لزوم و به منظور افزایش مقاومت سایشی، سیلیس را به این مخلوط افزوده و میکس نمایید . مقدار سیلیس خوری در دمای محیط، ویسکوزیته کفپوش و هم ترازی مورد نظر بستگی دارد. مخلوط را بعد از گذشت 10 دقیقه از اختلاط دو جزء به کمک شانه ای مناسب و با ریختن روی سطح اعمال نموده و به کمک غلتک های حبابگیر ، حبابهای آن را زدوده و سطح را یکنواخت نمایید . در صورتی که از اجرای لایه میانی بیش از ۷۲ ساعت گذشته باشد می بایست سطح را بعد از تمیزی زیر نمایید .

موارد مصرف

به عنوان روکش میانی در پوشش دهی کف بتنی و یا سیمانی انبارها ، سالن ورزشی ، لابراتوارها ، بیمارستانها ، سالن های تولید صنعتی مختلف نظیر صنایع خودرو سازی ، الکترونیک ، شیمیایی ، نظامی ، غذایی و غیره به کار می رود.

آستر پیشنهادی

دستورالعمل ها و راهنماهای فنی

نام و کد دستورالعمل ها و راهنماهای فنی
TP-9101-18 – آماده سازی سطح رنگ در صورت انقضاء مدت زمان رنگ آمیزی مجدد

رعایت فاصله زمانی رنگ آمیزی بین لایه ها (Recoating Interval) به ویـژه در پوشــش های تـغـییر پذیر
(Convertible Coatings) که فرآیند خشک شدن آنها با تغییر ساختار شیمیایی انجام می شود از اهمیت به سزایی برخوردار می باشد و موجب پیوند و چسبندگی کامل بین لایه ها خواهد شد. در صورتی که به دلایل مختلف این زمان منقضی شود، با رعایت دستورالعمل TP-9101-18 سعی خواهد شد تا حد امکان از بروز عوارض احتمالی ناشی از انقضاء مدت زمان رنگ آمیزی مجدد پیشگیری شود.

TP-9102-18 – تعمیر و لکه گیری پوشش های حفاظتی
پس از نصب قطعات و تجهیزات رنگ آمیزی شده که در اثر حمل و نقل به فیلم رنگ آنها آسیب وارد شده است، عملیات تعمیر و لکه گیری پوششهای حفاظتی (Repair and Touch-up Coating) قبل از قرار گرفتن در سرویس و راه اندازی ضروری می باشد.در این دستورالعمل، این عملیات به 3 بخش عمده (بازرسی، ارزیابی آسیب های احتمالی، عملیات ترمیم پوشش) و با رعایت دستورالعمل TP-9102-18 سعی خواهد شد آسیب های وارد شده را رفع نمود و تا حد امکان از بروز عوارض احتمالی ناشی از این موارد جلوگیری شود.
TG-9902-18 – راهنمای روش آماده سازی سطح
این راهنما جهت آشنایی با روش ها و همچنین استاندارد های رایج آماده سازی سطح تنظیم و آماده گردیده.
TG-9902-18 – راهنمای روش آماده سازی سطح
این راهنما جهت آشنایی با روش ها و همچنین استاندارد های رایج آماده سازی سطح تنظیم و آماده گردیده.
TG-9904-18 – راهنمای اجرای پوشش – سیستم های پاشش
این فایل جهت راهنمایی و مشخص نمودن تنظیمات رایج برای سیستم های پاشش تنظیم شده.
TG-9905-18 – راهنمای اجرای پوشش – ضخامت فیلم
این جدول به عنوان یک فایل مرجع جهت مقایسه رابطه بین ضخامت فیلم خشک و تر رنگ بر اساس درصد جامد رنگ تنظیم شده است.
فهرست