کارخانه رنگ
با توجه به افزایش مقدار فروش رنگ و خواهان رنگ در صنایع مختلف، نیازمند تولید بیشتر حجم رنگ در کارخانههای رنگ کشور هستیم تا بتوان به نیاز همه مردم پاسخ داد. پیش از بررسی مراحل تولید رنگ در کارخانه به اجزای تشکیل دهنده رنگ میپردازیم.
حلالها یکی از اجزای تشکیل دهنده رنگ
حلال که همان تینر است به عنوان یک حمل کننده برای رنگ دانههای رزین میباشد. حلالها به دو بخش مواد آلی و معدنی تقسیم میشوند که در کارخانه رنگ برای رسیدن رنگ به فرم دلخواه میتوان از هر کدام از آنها استفاده کرد. معمولا برای ساخت رنگهای صنعتی از حلال آلی در ساختار آنها استفاده میشود؛ همچنین برای رنگهای مورد استفاده در دکوراسیون ساختمانها، مصارف عمومی و… از آب به عنوان حلال استفاده شده است.
رزین، بخش اصلی رنگ
رزین اصلی ترین ماده در تشکیل رنگ است که به دلیل ساختار مولکولی که دارد به نام رزین شناخته شده است. ماده رزین در اکثر رنگهای مصرفی و صنعتی، یک ماده اصلی بوده و نقش مهمی را در ترکیبات و تولید این رنگها ایفا میکند. دسته بندی رنگها در اصل بر اساس نوع و میزان رزین بکار رفته در آنها صورت گرفته است و در کارخانه رنگ از نامهای متنوعی پیروی میکنند.
رنگ پلاستیک:
این رنگ به دلیل وجود رزین ونیل استات در ساختار خود یک رنگ کم هزینه و پر مصرف است.
رنگهای اکریلیک:
رنگ اکریلیک که بر پایه آب و حلالهای آلی میباشد، در ترکیبات آن از رزین اکریلیکی استفاده شده است.
رنگ روغنی:
این نوع رنگها که با رزین آلکیدی ساخته شدهاند، جزو دسته پرکاربردترین رنگها در صنایع ساختمانی و فلزی به حساب میآیند.
رزین پوششی:
رزینهای پوششی که در صنایع وابسه به رنگ کاربرد بسیار گستردهای دارد با نامهای اپوکسی، پلی یورتانی، پلی استر و… به بازار عرضه میشوند.
پرایمر، یک آستر محکم در هنگام رنگ آمیزی
پرایمر در کارخانه رنگ از رزین تولید شده و به عنوان یک آستر مقاوم برای سطح بین رنگ و دیوار به حساب میآید. پرایمرها که در مباحث ساختمانی با اصطلاح روغن زیر کار شناخته شده با نفوذ کامل به سطح مورد نظر موجب چسبیدن کامل رنگ به سطح میشود. پرایمرهای اکریلیکی در دو مدل نفوذی و پوششی در صنعت رنگ سازی، ساخته میشوند.
دومین ماده اصلی در تولید رنگ، رنگدانه است
همانطور که از تیتر مشخص است، رنگدانهها دومین ماده اصلی و مهم پس از رزینها در کارخانه رنگ برای ساخت رنگبه حساب میآیند. رنگدانهها همانطور که از نامشان پیداست موجب تنوع گسترده رنگی در صنعت رنگ سازی شده و در جهت نفوذ به منافذ سطح و پر کردن آنها نیز استفاده میشوند.
پرکننده، عامل کیفیت ظاهری رنگ
پرکنندهها نیز بخش دیگری از رنگ هستند که در کارخانه رنگ باید با دقت کامل ساخته شوند. پرکنندهها در انواع مختلفی از جمله تالک، کربنات کلسیم، کائولین، باریت، میکا و… تولید شده و در ترکیبات رنگها مورد استفاده قرار میگیرند که هر کدام از آنها در شرایط مختلفی کاربرد دارند.
پرکننده باعث ایجاد تعادل در میزان خمیری شدن رنگ میشود؛ همچنین، مقدار چگالی رنگ، ضد اسیدی کردن رنگ و کنترل کننده جذب رطوبت توسط رنگ از کاربردهای پرکننده رنگ تولیدی در کارخانه رنگ به حساب میآید.
اضافه کردن مواد جزئی
در آخر نیز با ترکیب انواع مواد افزودنی کاربردی و مورد نیاز برای افزایش کیفیت رنگها، تولید و ساخت رنگ به پایان میرسد.
مراحل تولید رنگ در کارخانه رنگ
مرحله اول:
میزان مواد مورد نیاز برای تولید رنگ را اندازه گیری میکنند.
مرحله دوم:
تمامی مواد اندازه گیری شده که شامل حلال، رزین، رنگدانه، پرایمر، پرکننده و مواد افزودنی است را با یکدیگر ترکیب میکنند.
مرحله سوم:
تمامی ترکیبات در نوع رنگ خاص خود ساخته میشود؛ برای مثال: میزان استفاده از رنگدانه سبز در رنگ سبز تیره بیشتر از سبز روشن خواهد بود یا اینکه میزان استفاده پرایمر برای رنگهای مخصوص سطوح فلزی، بیشتر از سطوح گچی میباشد.
مرحله چهارم:
ترکیبات رنگها در میکسر فوق پیشرفته، قوی و حرفهای به طور کامل باهم میکس میشود؛ البته تا زمانی که اجزای تشکیل دهنده رنگ کاملا باهم میکس نشوند، از دستگاه خارج نخواهند شد.
مرحله پنجم:
انتخاب بسته بندی مورد نظر برای رنگ مخصوص آن نیز یکی از مراحل به ظاهر ساده اما دشوار است. برای مثال باید تمامی حجم رنگ مورد نظر برای رنگ کردن دیوارهای گچی ساختمان، در ظرف مورد نظر خود ریخته شوند.
مرحله آخر:
با احتیاط دربهای ظروف را پلمپ کرده و برای ارسال رنگ آن را به دست تیم ارسال کننده بسپارید.
سخن پایانی
کارخانه رنگ برای تولید انواع رنگها از مواد مختلفی با اندازههای متفاوت استفاده میکند که خود باعث وجود طیف گستردهای از رنگها با کاربردهای متفاوت در صنعت رنگ سازی میشود.